A gyógyulás kulcsa

Ha mindig ugyanazt csináljuk, annak eredményeként mindig ugyanaz fog történni. Krónikus betegségek esetében lehetetlen a gyógyulás, amennyiben minden változatlanul megy tovább az életünkben. A gyógyulás kulcsa a megértés és a változtatás. Ha megértem, mi zajlik bennem és milyen törvényszerűségekmentén, akkor van csak lehetőségem olyan változtatások megtételére, amelyek a javamra válnak. Ez az egyetlen lehetősége a gyógyulásnak.

A krónikus betegségekre vonatkozóan elmondhatjuk, hogy az az életvitel, azok a szokások, viselkedésminták, gondolatok, érzelmi reakciók, melyek eddigi életünket áthatották, meghatározó tényezők voltak egészségi állapotunk alakításában. Döntő szerepük van a következményes tünetek és a betegség kialakulásában, fenntartásában egyaránt, így azok forrásának is tekinthetjük őket.

Tekintve, hogy a tüneti kezelések csupán a következményként megjelenő tünetekre irányulnak, az érintetlenül maradt, zavart keltő és fenntartó belső folyamatok szüntelenül tovább bomlasztják szervezetünk rendjét. Elkerülhetetlen hát a belső rend kialakítása, különben nem születhet meg az egyensúly, és ennek hiányában nem jöhet létre a gyógyulás. A belső rend szüli meg a külső rendet, azaz a lelki, szellemi egyensúly hozza meg a szervezet egyensúlyát. Mindezt csak úgy lehet megtenni, ha megismerjük a háttérben zajló folyamatok természetét. Amit soha nem késő elkezdeni, még akkor sem, ha már esetleg vannak is visszafordíthatatlan elváltozások.