A sportolás átírja a DNS-ünket, csökkenti a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát

A sportolás megváltoztatja a génjeink alakját és működését, ami befolyásolja egészségi állapotunkat és fittségünket. Mivel gondolat- és érzelemvilágunk alapvetően határozza meg az életvitelünket, így a sportoláshoz való hozzáállásunk kulcstényező az életminőségünk vonatkozásában.

A kutatók tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a sportolás eredményeképpen bizonyos gének aktívak vagy inaktívak lesznek. A gének folyamatosan be- vagy kikapcsolódnak attól függően, hogy a szervezetből milyen biokémiai jeleket érzékelnek. Ha a gének bekapcsolódnak, fehérjéket bocsátanak ki, amelyek azonnali fiziológiai választ váltanak ki valahol a szervezetben. Az ún. epigenetikus változások a gén külső felületén jelentkeznek, egy metilációnak nevezett folyamat során.
A tudomány számára már ismert, hogy a metilációs minták változása összefügg az életmóddal. Ha például diétázunk vagy szennyező anyagokkal érintkezünk, akkor a DNS-ünk néhány génjén lévő metilációs minták megváltozhatnak, ami hatással van arra, hogy milyen fehérjéket bocsásson ki az a bizonyos gén. Attól függően, hogy milyen gének érintettek a folyamatban, hatással lehet még akár az egészségünkre vagy betegségkockázatunkra is. A rendszeres testedzés előnyös hatása a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatára vonatkozóan mára már bizonyított tény.

Klinikai kísérlet során vizsgálták a tartós edzésmunka nyomán létrejövő változásokat az izomzatban, s azt találták, hogy több, mint 5000 DNS-szakaszon alakult ki új metilációs mintázat. A génműködésben létrejövő változások elsősorban az energia metabolizmust, az inzulinválaszt és a gyulladásos folyamatokat érintették.

Mindezek nyomán holisztikus megközelítéssel összefoglalhatjuk, hogy a sporthoz, a rendszeres fizikai aktivitáshoz való gondolati-érzelmi viszonyulásunk – az életmódunkon keresztül – a genetikát is érintő mélységig képes befolyásolni a szervezetünk működését, meghatározva az egészségünket, betegségeinket, életminőségünket és áttételesen életkorunkat is. Valóban minden a fejben dől el…

 

Megtisztelő figyelmedet köszönöm!  Dr. Darnói Tibor (www.darnoitibor.hu)

 

Forrás: https://well.blogs.nytimes.com/2014/12/17/how-exercise-changes-our-dna/