Mi a mély-holisztikus szemlélet?

Hogy miért kell mély-holisztikus szemléletről beszélni? Mert a megtapasztalások kiérlelték a kérdést: ki, mit ért holisztikus gyógyítás alatt? Valójában mi történik a holisztika zászlója alatt?
Holisztika az is, amikor a fizikai test teljességében, sőt a fizikai sík egészének szintjén próbáljuk átlátni és megérteni az összefüggéseket. Már ez is felértékelődik napjaink egyre specializáltabb, szétdaraboltabb orvoslásában. Bár definíciója szerint a holisztikus gyógyítás a beteg fizikai, pszichés állapota mellett a környezetét is figyelembe veszi, ez a teljesség a napi gyakorlatban csak elvétve valósul meg, így fordulatot hozó lényegi változás sem jöhet létre. Még a holisztikusnak nevezett gyógyítás sem hatol többnyire a kellő mélységig. Vagy nem is érinti a lényeget, vagy nem a kellő mértékben teszi.
Azonban a mély-holisztikus megközelítésben a betegségek ténylegesen testi-lelki-szellemi rendszerben kerülnek értelmezésre és ezeken keresztül bontakoznak ki a gyógyulás feltételei is. A mély-holisztikus szemlélet nem áll meg a fizikai sík határán, nem tünetről, nem betegségről szól, és nem is az ezek elleni küzdelemről. Hanem a tünet és a betegség mögött olykor elvesző lényegről, magáról a betegről. Az EMBERről, aki küszködik az élete nehézségeivel, próbál helytállni minden helyzetben, ám nem ismeri azokat a mélyen húzódó törvényszerűségeket, melyek meghatározzák a cselekedeteit, reakcióit. Pedig azokban rejlik a lényeg. Onnan ered egyensúly, egészség, betegség. Megkerülhetetlen hát a mély-holisztikus terápia, mely testi-lelki-szellemi síkon egyaránt igyekszik megteremteni a harmóniát. Mert ami probléma belül van, azt csak ott lehet megoldani.

Megtisztelő figyelmedet köszönöm! Dr. Darnói Tibor (www.darnoitibor.hu)